FAQ

1. Co to jest druk termiczny?
2. Co to jest druk termotransferowy?
3. Czym są etykiety termiczne?
4. Czym są etykiety termotransferowe?
5. Czym różnią się etykiety termiczne od etykiet termotransferowych?
6. Do czego służą taśmy (kalki) termotransferowe?
7. Jak wybrać taśmę (kalkę) termotransferową?
8. Czym są etykiety z tworzyw sztucznych?
9. Jak zrobić tabliczki znamionowe?
10. Jak zrobić plomby gwarancyjne?
11. Jakich etykiet użyć do znakowania środków trwałych?
12. Ka zrobić wszywki lub metki do odzieży, pościeli, ręczników?
13. Jak wydrukować etykiety w kolorze?


1. Druk termiczny to technologia, w której zaczernienie wybranych obszarów uzyskuje się przez punktowe podgrzanie termoczułego papieru. Zaletą druku termicznego jest jego prostota, natomiast istotną wadą jest niska trwałość. Papier termoczuły szybko żółknie, a nadrukowany tekst czy kod kreskowy szybko blaknie. Trwałość etykiet termicznych silnie zależy od warunków eksploatacji, z reguły nie przekracza kilku miesięcy. Z tych powodów etykiety termiczne najczęściej wykorzystywane są do znakowania towarów handlowych szybko rotujących.

2. Druk termotransferowy to technologia wykorzystująca specjalne taśmy barwiące nazywane też kalkami. Zaczernienie powierzchni etykiety uzyskuje się przez przeniesienie barwnika z foliowej taśmy. Taśma barwiąca zostaje dociśnięta do papieru i podgrzana, barwnik topi się i przykleja do papieru. Stąd nazwa technologii: druk termotransferowy oraz określenie taśmy termotransferowe. Technologia termotransferowa jest wykorzystywana do druku na różnych nośnikach: etykietach papierowych, etykietach z folii syntetycznych (etykiety polietylenowe, poliestrowe, PCV) oraz na taśmach tekstylnych (wszywki i metki nylonowe lub satynowe). Druk termotransferowy (zależnie od nośnika) może być bardzo trwały, odporny na: ścieranie, wysokie lub niskie temperatury, działanie rozpuszczalników.

3. Etykiety termiczne są wykonane z papieru termoczułego. Ich podstawowa cecha to łatwość druku. Wystarczy kupić najtańszą drukarkę termiczną, włożyć do niej rolkę etykiet termicznych i zamknąć głowicę drukującą. Etykiety termiczne żółkną pod wpływem temperatury lub promieni słonecznych,a nadruk szarzeje. Stąd stosowanie etykiet termicznych jest ograniczone do znakowania produktów na bardzo krótki czas - przede wszystkim są to artykuły spożywcze o krótkim termine przydatności do spożycia.